NAPIŠTE NÁM

Kateřina Mintělová
Petřivalského 2744/6
750 02 Přerov
tel: +420 776 320 076
napište nám

ZBOŽÍ V AKCI

 

» Aromatizování čaje
Chutě, příchutě, směsi a aroma v čajích. Ano či ne?

Určitě už každý z Vás někdy vyzkoušel ochucený čaj. Na našem trhu se totiž můžeme setkat s celou řadou aromatizovaných čajů. Rozhodně jsou všem dobře známé ovocné příchutě, jako je například tropický mix, jahoda, citrus, ananas, třešeň atd. Dále tady máme řadu čajů, jejichž chuťovou složku jim propůjčuje koření. Většinou je tomu tak u černých čajů s příchutí vanilky, skořice, hřebíčku, kardamomu nebo zázvoru. A v neposlední řadě tu máme čaje, které se míchají s bylinami a květy, jak je tomu například u jasmínového čaje či osvěžujícího čaje s mátou a citrónovou trávou. Samozřejmě jsou tu i mixy všech výše zmíněných.

Nedávno jsme dokonce narazili v supermarketu na příchuť Earl Grey a chilli. No, proti gustu žádný dišputát.... Každá příchuť má svého zastánce a každému z nás chutná něco jiného, ale podstatné je, umět rozpoznat, který čaj je skutečně ochucený přírodními složkami a který je naopak „umělý“. 

 

 

Jak se tedy čaj vlastně ovoní?

Nejtradičnější a jeden z nejpřírodnějších způsobů je takzvané ovoňování nebo také míchání směsí. Existují dvě hlavní metody sloužící k ovoňování čajů. Jako první si uvedeme pro příklad historicky nejstarší a v Asii nejrozšířenější čaj, který se ovoňuje - jasmínový. Čajové lístky a květy jasmínu jsou vrstveny na sebe, vůně je absorbována po dobu čtyř hodin a celý proces může být opakován až sedmkrát, v závislosti na požadavku stupně ovonění. Nejzajímavější na celém procesu je, že se všechny jasmínové květy z čaje nakonec vyberou a v čaji zůstane jen nádherné aroma. Druhá efektivní a méně pracná metoda je smíchání sušených jasmínových květů s čajem, kde se květy posléze nevybírají, a čaj je spolu s květy balen. Mícháním můžeme vytvořit celou škálu čajů, stačí do čaje přidat koření, okvětní lístky, byliny, aromatické kořeny, sušené ovoce nebo například čokoládu a čajová směs je na světě.

 

Dalším způsobem, je ovoňování čaje esenciálními oleji nebo také aromatickým sprejováním tzv. infůzemi. Nejčastěji se používá metoda, kdy se čaj uzavře do obrovských bubnů, kde je následně ovoněn esenciálními oleji ve formě aerosolu. Tato metoda je poměrně rozšířená, a pokud se použijí kvalitní, 100% přírodní esenciální oleje, tak čaj převezme i jejich léčivé vlastnosti, jak je tomu například právě u Earl Graye od Tea4U. Pravý bergamotový olej, který Earl Grey obsahuje, má příznivý vliv na naše srdce a působí antibakteriálně, více si můžete přečíst zde. Bohužel se však podstatně častěji používají uměle vyrobené, přírodně identické esence, které mají sice stejnou vůni i chuť a zpravidla našemu zdraví nejsou nijak škodlivé, ale vyrábějí se chemickou cestou a neobsahují žádné léčivé látky tak, jak je tomu u 100% přírodních extraktů. Přírodně identické příchutě a esenciální oleje se vyrábí z ingrediencí, které se volně vyskytují v přírodě, jsou lépe dostupné a tudíž i výrazně levnější. Typickým příkladem je použití vanilky. 100% vanilkový esenciální olej nebo aroma se získává z vanilkových lusků, zatímco synteticky vyrobený bratr vanilín se chemickým procesem extrahuje z rozemletého dřeva.

 

Posledním způsobem a bohužel nejrozšířenějším, je stará dobrá syntetika, neboli umělé aroma, anglicky artificial flavor. Umělé aroma je výstupem chemického procesu, kdy se většinou z látek jako je surový olej nebo uhelný dehet za pomocí katalyzátorů, přídavků dalších chemických substancí a následné destilace získávají látky, které se potom dále běžně využívají v potravinářství. Například všem známá ovocná příchuť, která je vidět na každém rohu ať už v džusech, nápojích, sladkostech nebo právě v čajích se odborně nazývá etyl propionát. Dále můžeme zmínit banánové aroma, odborně nazývané isoamyl acetát, ananasové aroma – allyl hexanoát, vanilkové aroma – ethylvanillin a nebo třeba oblíbené skořicové aroma tabulkově pojmenované jako cinnamaldehyde. V případě čajů, se buďto čaje postříkají zkapalnělou chemickou aromatickou substancí a nechají se opětovně vysušit nebo se v mnohých případech umělé aroma v podobě bílých granulek přidá přímo do čajových sáčků a Vy si potom ve svém šálku můžete vychutnat omamnou delikátní vůni a chuť například allylu hexaonátu (ananasu).

 

Určitě se mezi námi najdou i tací, kterým je jedno co vlastně pijí. Hlavní je, ať je to rychlé, levné a nádherně to voní. Jestli se z šálku čaje na 10 metrů neline omamná ethylvanillinová vůně, tak je čaj ihned seno a sklidí v lepším případě například takovýto komentář: "Hmm pil jsem lepší!" nebo "Je to takové nijaké!" Naštěstí tu máme druhou, stále sílící skupinu lidí, kteří se aktivně zajímají o to, co vlastně kupují a jak byly produkty vyrobeny. Totéž platí i u čajů. Jsme rádi, že naši zákaznící dávají raději přednost kvalitě, kterou dokáží ocenit a umí pracovat s detailními informacemi, které jim k našim produktům ochotně poskytujeme.

 


 Zdroj: Tea Class- Tea Education

Váš šálek čaje

-12/03/2015

 

 


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

vxRSBzRoTQfcddj
Barnypok
31.03.2017 22:16