NAPIŠTE NÁM

Kateřina Mintělová
Petřivalského 2744/6
750 02 Přerov
tel: +420 776 320 076
napište nám

ZBOŽÍ V AKCI

 

» Kombucha v praxi
Nálevy z Kombuchy

 

V následujícím článku jsme si pro Vás připravily vyzkoušené recepty na kombuchové nálevy ze sypaných čajů. Vynikají nejen po chuťové strance, ale i po stránce zdravotních účinků.

Pro sjednocení receptů  budeme pro kombuchový nálev používat vždy 2 litrovou sklenici. Doba zrání nápoje je také dána sílou kombuchy, teplotou v místnosti a složením kultur v nápoji. Doporučuje nápoj už 5 den ochutnat a dle preference dobu zrání prodloužit anebo naopak zkrátit. Čím déle kombuchu v nálevu necháme, tím více bude octovatět a ztrácet perlivost.

 

Pu-erh Kombucha – černý čaj

- 4 vrchovaté čajové lžičky čaje Pu-Erh (Ripe).

- 180g cukru (je jedno jestli použijete hnědý nebo bílý, protože kultury téměř všechen cukr                             spotřebují).

- Zaléváme vroucí vodou 100°C.

- Doba luhování čaje je 10 minut.

- Po vychladnutí nálevu vložíme kulturu kombuchy a přidáme zhruba 1 decilitr původního                          kombuchového nálevu.

- Při pokojové teplotě (cca 20°C) necháme nápoj zrát přibližně 5 dní.

Kombuchový nápoj připravený z Pu-Erh nálevu má svěže dřevitou chuť až kouřovou chuť. Chuť je velmi plná a nápoj je silně perlivý avšak poněkud těžší, než nálev z černého čaje. Kombucha připravená z Pu-Erhu je naprosto jedinečná pro své pozitivní účinky na trávící systém. Výrazně může pomoci lidem, kteří trpí onemocněním trávicího traktu. Jelikož je tolerance kombuchy individuální, doporučujeme pro začátek nepřesahovat dávku 2dcl nápoje denně, ideálně po hlavním jídle.

 

 

Tea4U Earl Grey Kombucha – černý čaj

- 4 vrchovaté čajové lžičky čaje pravý Earl Grey od Tea4U s bergamotovou silicí

- 180g cukru. (je jedno jestli použijete hnědý nebo bílý, protože kultury téměř všechen cukr                             spotřebují)

- Zaléváme vroucí vodou 100°C.

- Doba luhování čaje je 6 minut.

- Po vychladnutí nálevu vložíme kulturu kombuchy a přidáme zhruba 1 decilitr původního kombuchového nálevu.

- Při pokojové teplotě (cca 20°C) necháme nápoj zrát přibližně 5 dní.

Kombuchový nápoj připravený z tohoto čaje je neobyčejné osvěžující, perlivý a lehký.  Cejlonský černý čaj je považován za nejlepší základ pro kombuchový nálev právě díky jeho výrazné lehce dřevité santalové chuti. Konzistence nápoje je stejná jako při přípravě kombuchy z čistého černého čaje, jen je obohacena svěžím citrusovým nádechem bergamotové silice. Bergamot je kříženec citrónu, limetky a pomeranče. Kromě své nádherné vůně a chutě je bergamot studován pro své léčebné účinky. Bergamotový olej má pozitivní vliv na snižování cholesterolu v krvi tím, že omezuje produkci cholesterolu v játrech. Dále také pozitivně působí na snižování hladiny cukru v krvi.

 

 

Tea4U Papája a Ananas Kombucha – černý čaj

- 4 vrchovaté čajové lžičky čaje Papája s Ananasem od Tea4U.

- 180g cukru. (je jedno jestli použijete hnědý nebo bílý, protože kultury téměř všechen cukr                       spotřebují)

- Zaléváme vroucí vodou 100°C.

- Doba luhování čaje je 6-8 minut.

- Po vychladnutí nálevu vložíme kulturu kombuchy a přidáme zhruba 1 decilitr původního                          kombuchového nálevu.

- Při pokojové teplotě (cca 20°C) necháme nápoj zrát přibližně 5 dní.

- Tip: nápoj je vynikající vychlazený s kousky nakrájeného ananasu. Je možné také přidat kousky ledu a dopřát si tak vynikající ledový čaj!

Kombuchový nálev je velmi chutný a nasládlý. Nápoj má všechny vlastnosti cejlonského černého čaje avšak je obohacen o ovocné nasládlé tóny papáji a ananasu.

 

 

Tea4U tropical fruit Kombucha – zelený čaj

- 4 vrchovaté čajové lžičky čaje z tropické série Tea4U.

 (SourSop, Dračí Ovoce, Lyche, Tropicl Fruit, Marakuja, Rain Forest, Karambola nebo Citrus Mix.)

-  180g cukru. (je jedno jestli použijete hnědý nebo bílý, protože kultury téměř všechen cukr                             spotřebují)

- Zaléváme vodou o teplotě 80°C.

- Doba luhování čaje je 6 minut.

- Po vychladnutí nálevu vložíme kulturu kombuchy a přidáme zhruba 1 decilitr původního                           kombuchového nálevu.

- Při pokojové teplotě (cca 20°C) necháme nápoj zrát přibližně 5 dní.

- Nápoj je ideální k přípravě ledového čaje. Můžete přidat kousky ovoce, kostky ledu a dle                            preferencí dosladit hnědým cukrem.

Kombucha připravená z nálevu zeleného čaje je sice chuťově méně výrazná, ale má silně povzbudivé účinky. V kombinaci s tropickými čaji od Tea4U se z ní dá připravit dokonalý perlivý nápoj, který si zamilují i děti. Podávejte vychlazené. Pokud chcete ještě více umocnit léčivé vlastnosti nápoje, doporučujeme vyzkoušet kombuchy připravenou z čajové směsi Rain Forest. Blendeři připravili směs tak, abychom si mohli vychutnat nezaměnitelnou chuť cejlonského zeleného čaje, která je jen podtržena jemnou chutí a vůní darů deštných pralesů ze Srí Lanky. Nejen, že Rain Forest patří k nejoblíbenějším směsím právě kvůli nezaměnitelné chuti, ale je také oblíbený kvůli blahodárným účinkům, které použité ingredience směsi propůjčují. Nemluvě o silně antioxidačních vlastnostech citrónové trávy, je ve směsi také obsažen kořen lékořice. Lékořice není jen základní ingredience pro pochutinu nazývanou pendrek. Tento kořen je od pradávna využíván v asijské medicíně jako přírodní antidepresivum, pomáhá při onemocněních ledvin a jater, léčí ekzémy, odkyseluje organismus, dezinfikuje trávicí ústrojí a snižuje cholesterol. V neposlední řadě musíme zmínit měsíček lékařský, který je směsi v nemalém množství zastoupen. Tato bylinka je prospěšná při hojení zánětlivých problémů v trávicím traktu, včetně peptických vředů a zánětů žaludku.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

 

ZWI4YT