NAPIŠTE NÁM

Kateřina Mintělová
Petřivalského 2744/6
750 02 Přerov
tel: +420 776 320 076
napište nám

ZBOŽÍ V AKCI

 

» Kvetoucí čaje
Kvetoucí čaj – umění v šálku

Historie a výroba čaje

Kvetoucí čaj nebo také čajový květ, jak je někdy označován, je docela nedávným přírůstkem do světa čaje. Historie tohoto čaje sahá do doby, zhruba před 40 lety, kdy jej vynalezla Číňanka, která do svého čajového obchůdku chtěla vytvořit něco jiného, nového. Nejprve přidávala malé květy do sypaného čaje. Zákazníci byli nadšení z toho, jak plovoucí květy nádherně vypadaly. Poté následovalo vázání květů do řetězce, který byl ukotven na čajové kouli. Poslední verzí kvetoucích čajů tak, jak ji známe v dnešní podobě, je navazování nejčerstvějších čajových lístků okolo květu. Květ rozkvete v okamžiku, kdy je plně ponořen ve vodě.

Většina kvetoucích čajů je vyráběna ze zeleného, černého nebo bílého čaje a také z rozmanitých druhů květin (jasmín, lilie, osmanthus, amarant, chryzantéma, růže, měsíček atd.), které dodají čaji barvu a chuť. V současné době existuje několik desítek výrobců kvetoucího čaje a je vyráběno více než 500 druhů. Čajové pupeny se pro výrobu kvetoucího čaje sbírají mladé, brzy na jaře.  Listy jsou dále tříděny, používány jsou pouze ty nejlepší celé listy, které jsou dále připravovány na vázání. Květiny jsou vybírány také pouze mladé a čerstvé, díky tomu jsou malé a dobře tvarovatelné.  Listy a květy jsou poté svazovány čajovými umělci (řemeslníky), kteří jsou náležitě pyšní na své výjimečné schopnosti.  Čajové pupeny jsou velice pomalu sušeny a baleny.  Takto čaj vydrží až do doby, než rozkvete ve Vašem šálku. Naše kvetoucí čaje jsou ručně vyráběny v čínské provincii Fujian, kde jsou také vakuově baleny, což chrání kvetoucí čaj před světlem a vzduchem. Takto zabalený čaj vydrží dlouhou dobu čerstvý.

Kvetoucí čaje jsou velice populární jako dárky, dekorace, ale také i jako meditační pomůcky. Je pozoruhodné sledovat, jak se mění po vložení do horké vody. Kromě vizuálního zážitku si dopřejete také čaj lahodné jemné chuti.

Výroba kvetoucího čaje:

  

Příprava kvetoucího čaje 

Každý kvetoucí čaj může být použit několikrát. Doporučujeme jej však zalévat maximálně 2-4x. Čaj nikdy nezalévejte vroucí vodou. Teplota vody by u prvního nálevu neměla přesáhnout 90°C. Čaj se podle kvality rozvíjí po dobu 3 - 10minut.

Pokud si chcete užít opravdový vizuální zážitek z Vašeho kvetoucího čaje, doporučujeme použít pro jeho přípravu skleněnou nádobu, ať už je to konvice, šálek či sklenice, nejlépe však o objemu 300 – 500 ml, větší objem však není na škodu, neboť čaje bývají dostatečně silné. Velikost Vaší nádoby byste měli volit takovou, aby se Vám do ní celý květ krásně vešel. My doporučujeme nejméně 8cm vysokou, ale i širokou nádobu, vzhledem k tomu, že čajová květina je nejširší u dna a také proto, že některé druhy květin jsou při rozkvětu vyšší.

Při samotné přípravě nalejte do nádoby horkou vodou (nikoliv jak již bylo zmíněno vroucí) a poté vhoďte čajovou kouli. Doporučujeme tento postup, neboť při obráceném postupu by se čajová koule mohla mírně poškodit. Čaj se začne pomalu rozvíjet a klesat ke dnu.  Nyní je ten správný okamžik na to, abyste si udělali chvilku pro sebe a pozorovali, jak se Váš šálek čaje mění v nádherný květ. Jakmile koule dosáhne plného rozkvětu, je čaj připraven pro Váš první šálek, který nabízí silné aroma s lehkou chutí. Pozor, nálev s květinou nikdy nemíchejte, mohli byste tím květinu poškodit.

Pokud se rozhodnete uvařit si Váš kvetoucí čaj znovu, přendejte opatrně květ dvěma lžícemi do nádoby, nebo ho jednoduše znovu zalejte vodou, která bude o něco teplejší než voda, kterou jste zalévali první nálev. Díky tomu se čaj lépe vyluhuje.

Pro uchování čajového květu, ať už pouze pro oko nebo do druhého dne, zalejte květ studenou vodou. Pokud si chcete Váš květ pouze vystavit, můžete vodu zakápnout citrónovou šťávou, díky které Vám čajová květina vydrží až po dobu 4 dnů.

Doufáme, že si Váš šálek umění až z daleké čínské provincie Fujian užijete plnými doušky.

 

Příprava kvetoucího čaje:


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

 

NGU1Yjg