NAPIŠTE NÁM

Kateřina Mintělová
Petřivalského 2744/6
750 02 Přerov
tel: +420 776 320 076
napište nám

ZBOŽÍ V AKCI

 

» Pu-Erh

Pu-Erh

Historie a výroba Pu-Erhu

Svůj specifický název dostal čaj po centru obchodu, kde se dříve prodával. Jedná se o město, které se nachází v čínské provincii Yunnan. Původně se čaj však jmenoval Ying-Shen, neboť město Pu-Erh patřilo za vlády dynastie Tchang (618 - 907 n.l.) ke stejnojmennému regionu. Během vlády dynastie Jüan (1279 – 1368 n.l.) došlo ke změně názvu čaje na pouhé Pu. Název čaje jak jej známe dnes získal Pu-Erh až za vlády dynastie Ming (1368 – 1644 n.l.).

Do Evropy se Pu-Erh dostal po roce 1987, kdy jej začaly vyvážet Anglie a Francie. Postupně se čaj začal šířit do všech koutů světa. Převážně v Hongkongu a Guangdongu je Pu-Erh velice oblíbeným čajem, který je považovaný za každodenní nutnost. Restaurace i čajové obchůdky musejí mít velké sklady, aby byli schopni uspokojit poptávku svých zákazníků. Této skutečnosti museli prodejci čelit už i v minulosti a díky tomu zjistili, že čaje uskladněné delší dobu v jejich skladech, někdy dokonce i po několika letech, na kvalitě neztrácejí jako zelené či černé čaje. Pu-Erh zraje jako dobré víno a na své chuti jen a jen získává. Můžete se setkat s čaji, které jsou staré několik let. Zájem o letité a starobylé Pu-Erhy propukl však až kolem roku 1980.

Pu-Erh se vyrábí z listů čajovníku Camellia sinesis, ze stejné rostliny, z které se vyrábí také zelené čaje, oolongy a černé čaje. I když je použita stejná rostlina, každý ze zmíněných druhů čaje se vyrábí jiným způsobem. Zelený čaj není fermentovaný, oolong částečně fermentovaný je, černý čaj je plně fermentovaný a Pu-Erh je post-fermentovaný. To znamená, že zpracování Pu-Erh čaje zahrnuje nejprve kvašení a poté následuje dlouhé skladování neboli „stárnutí“ čaje za vysoké vlhkosti. Čím je Pu-Erh starší, tím má lepší chuť. Tento druh čaje se vyrábí převážně v čínské provincii Yunnan v jihozápadní části Číny. Stal se však populárním i v Taiwanu. Kvalitní Pu-Erh má hluboké a bohaté aroma. Barva čaje je hnědočervená a chuť zemitá až kouřová. Nejcennější Pu-Erh pochází z divoce rostoucích starých stromů.

 

Způsob přípravy

Příprava čaje není raketová věda a to platí i v případě Pu-Erhu. Pokud si chcete udělat takzvaný jednonálevový Pu-erh, na půl litru horké vody, která má asi 90°C použijete jednu až pět lžiček čaje. Čaj se po zalití luhuje asi tak 2-4 minuty, čím déle budete luhovat, tím výraznější Váš čaj bude.

Pokud chcete ze svého Pu-Erhu získat maximum je tu i možnost udělat z něj více nálevů. Do konvičky o objemu cca 250 ml vložte zhruba 5 g čaje (lisovaný Pu-Erh o velikosti 5 Kč). Uvařte horkou vodu a tou Pu-Erh zalijte. Počkejte zhruba 5 vteřin a první nálev hned slijte (Tento krok můžete vynechat a vychutnat si i svůj první nálev. Čínští čajoví guru však zastávají názoru, že první nálev se má obětovat bohům a to tak, že jím polévají sošky tzv. bůžky – viz obrázek níže. Dělají to však také z důvodu, že první nálev připraví Pu-Erh k uvolnění toho správného aroma a chuti, což prvnímu nálevu chybí.) Následuje příprava druhého nálevu a to tak, že čaj se zalije vodou o teplotě 70-80°C, luhuje se asi po dobu maximálně 1 minuty, do okamžiku kdy je nálev žlutohnědý. V tuto chvíli čaj slijte. Méně je však v tomto případě více. Každý další nálev zalijte o něco teplejší vodou a dobu luhování postupně také prodlužujte. Barva 2-4 nálevu by měla být tmavá a u 4-5 nálevu už bývá barva světlejší.

Čajoví bůžci

 Čínští čajoví bůžci

Věříme, že si při přípravě Pu-Erhu najdete svůj osobitý způsob přípravy a vystihnete tak správnou teplotu vody i čas luhování.
 

Druhy Pu-Erhu

Raw (česky syrový) - Pu-Erh, který je lisovaný ze zeleného čaje. Lístky se nechají zavadnout. Další proces se jmenuje ša-čching (zabití zeleně) – v tomto kroku se lístky na pánvi zahřejí a poté se rolují. Následně se nechávají usušit na slunci Tento druh čaje je u nás však méně dostupným. Patří svou tradiční výrobou k nejstarším druhům Pu-Erhu. Chuť tohoto čaje je medová, ovocná a u starších čajů můžete v chuti čaje rozpoznat zemité tóny.

Ripe (česky zrající) – Pu-Erh prochází vícenásobnou fermentací a oxidací dlouhodobým působením bakterií a ušlechtilých plísní. Významnou roli v celém procesu výroby čaje hraje způsob a doba skladování. Díky tomuto tradičnímu procesu má Pu-Erh výjimečnou zemitou chuť. Stáří čaje hraje také svou roli, obecně platí pravidlo, že čím je čaj starší, tím jemnější má chuť. Faktor, který také výrazně ovlivňuje chuť nápoje, je délka luhování. Čím déle, tím je chuť čaje výraznější a zemitější.              

              Raw (česky syrový) - Pu-Erh                                                  Ripe (česky zrající) – Pu-Erh

                                            

 

Pu-Erh není pouze čaj, ale především lék.

Aktivuje látkovou výměnu v játrech, což napomáhá odbourávat alkohol z krve. Chrání organismus před infekčními chorobami, a díky ušlechtilé plísni působí bakteriostaticky. Usnadňuje trávení tučných jídel, posiluje celkovou obranyschopnost a pročišťuje organismus.

Pu-Erh také jako ostatní druhy čajů napomáhá zlepšit duševní bdělost, neboť obsahuje kofein, nikoli však v takové míře jako jeho čajoví příbuzní. Kofein stimuluje centrální nervový systém (CSN), srdce a svaly. Obsahuje také celou řadu antioxidantů a další látky, které chrání srdce i cévy.

Například americký magazín Life Enhancement magazine, který se opírá o vědeckou studii, ve svém článku uvedl, že Pu-Erh je velice často využíván pro svou schopnost snižovat cholesterol, protože na rozdíl od jiných čajů obsahuje malé množství chemické látky lovastatin. Medikamenty, které lékaři předepisují svým pacientům trpícím vysokou hladinou cholesterolu, obsahují právě jako hlavní léčebnou látku lovastatin.

Tento čaj je velice často vyhledáván jako „dietní čaj“, protože skvěle napomáhá v boji s nadváhou. Ne nadarmo se mu přezdívá „požírač tuků“. Bohužel mu však nelze stejně tak, jako i u ostatních čajů, přisuzovat magické schopnosti. Na internetu a v „odborné literatuře“ líčí Pu-Erh jako nápoj, po kterém půjdou kila jako zázrakem dolů. Faktem je, že čaj urychlí trávení především živočišných tuků, což má za následek neúplné vstřebání tuků a kalorií skrze střevní stěny a tudíž menší příjem kalorií. Dále, množství kofeinu v něm obsažené, i když malé, nám zrychlí metabolismus a činnost srdce, což spálí další extra kalorie. A v neposlední řadě, je to nápoj, který v případě že jej popíjíte neslazený, obsahuje 0 kalorií, což vede opět ke kalorickému výdeji při jeho zpracování skrze žaludeční stěnu a ledviny. Mimo výše zmíněné tento čaj vyvolává také tzv. termo efekt, což znamená, že pocítíte zvýšenou tělesnou teplotu a prokrvení končetin, tím pádem opouští naše tělo další kalorie.

Když sečteme všechny výše zmíněné body a podpoříme účinky tohoto čaje správně sestaveným jídelníčkem a zdravým pohybem, tak je skutečně Pu-Erh nejen pomocníkem při hubnutí, ale také i účinným prostředkem k detoxikaci organismu a mimo jiné napomáhá také v boji proti vysokému cholesterolu.

 

Tradiční čínský čajový obřad - příprava Pu-Erhu:

 

 Zdroj: The National Institutes of Health (NIH)

Váš šálek čaje

-02/12/2014


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ