NAPIŠTE NÁM

Kateřina Mintělová
Petřivalského 2744/6
750 02 Přerov
tel: +420 776 320 076
napište nám

ZBOŽÍ V AKCI

 

» Původ cejlonského čaje
Původ cejlonského čaje

 

 

Čajové plantáže na Srí Lance

Srí Lanka, oficiálně Srílanská demokratická socialistická republika, je ostrovní stát nacházející se jihovýchodně od Indického poloostrova na ostrově Cejlon. Od Indie je ostrov oddělen úžinou Palk, přes niž se táhne řetěz korálových útesů zvaný Adamův most. Na východě se nachází Bengálský záliv a na jihu Indický oceán. Ostrov Cejlon má výrazné klimatické rozdíly, které jsou dány rozsáhlými nížinami na pobřeží, zvedající se ve vnitrozemí do 2524 metrů vysokého pohoří. Právě v těchto horských oblastech můžeme najít legendární čajové plantážeNuwara Eliya, Uva, Uda Pussellawa, Dimbula, Kandy, Ruhuna a Sabaragamuwa.

 

Základní kámen čajového průmyslu

Po Britech, kteří kolonizovali tehdejší      Cejlon více než 140 let, zůstalo v zemi několik viditelných stop. Povinné, neplacené a opravdu kvalitní školství, silnice, železnice, angličtina, která se učí na školách, a proto ji ovládá většina místních lidí a především čajová produkce. Srí Lanka je třetím největším vývozcem nejkvalitnějšího čaje a čajové zemědělství poskytuje zaměstnání většině obyvatelstva. Čaj dovezli Britové z Číny, když v horách kvůli nemoci vyhynuly původně pěstované kávovníky.Průkopník James Taylor začal v roce 1867 s pěstováním čaje na plantáži o velikosti 19 hektarů a první čaj byl ze Srí Lanky vyvezen o sedm let později. Čajové plantáže se začaly rozrůstat napříč cejlonskou vysočinou.

 

Cesta čaje

Situace se z pohledu dělnic dodnes moc nezměnila. Sběračky čaje se rekrutují ze všech generací žen s barevnými tečkami uprostřed čela, nebo taky náušnicemi v nose, což značí příslušnost k hinduistickému náboženství. To tady vyznávají především Tamilové. Právě díky sběračkám a jejich technice sběru patří cejlonský čaj mezi světové špičky. Každý keřík je lístek po lístku česán výhradně ručně, bez použití nůžek nebo sekaček. Lístky si zachovají jejich celý tvar, svěžest a po utržení nezasychají. Například do továrny Halpewatte UVA denně přinesou přibližně 20 tun celých čajových listů. Proces výroby černého čaje je zdlouhavý. Na začátku obsahují čajové listy asi 75 % vody a nejdříve se musí sušit 12 hodin na dlouhých sítích umístěných ve dvou patrech továrny. Poté se rozloží na dlouhé a široké stoly, kde se nechají zoxidovat, tzn. že se vystaví za přesné vlhkosti a teploty působení vzduchu. Následně čaj v další místnosti prochází strojem, který jej zahřívá na teplotu 75 °C, čímž dochází k fermentaci. Na závěr je čaj roztřízen podle velikosti na pět druhů, které se liší kvalitou i chutí. „Důležité je také oddělit od černého čaje hnědé stonky listů. Čaj se z továrny prodává do hlavního předměstí Srí Lanky - Kolomba. V Kolombu pak ochutnávači míchají do směsí čaje z různých častí Srí Lanky, čímž vynikají rozlišné chutě. Na určení finální ceny se konají aukce a poté se čaj vyvážído ciziny.

 

Proč patří cejlonský čaj k těm nejlepším na světě?

Pití čaje je nepochybně zdraví velmi prospěšné a proto si jej mnoho lidí vychutnává nejen pro jeho lahodnou chuť, ale i pro jeho pozitivní působení na náš organismus. Nicméně alarmující zpráva je, že se mnohdy v čajích nachází rezidua pesticidů a hnojiv, což může vážně poškodit naše zdraví. Cejlonský čaj je nejčistší čaj na světě. Protože je čajový průmysl téměř jedinou obživou Srí Lančanů tak si stát pod přísným dozorem hlídá kvalitu čaje a každá várka určená k vývozu podléhá přísným laboratorním testům a až poté, co testy cejlonská zemědělská komise vyhodnotí se může čaj nakládat na lodě a exportovat do celého světa. Mezinárodní výbor pro kontrolu kvality potravin ISO a HACCP tento fakt jen potvrzuje.

 

Hlavní rysy cejlonského čaje jsou níže uvedeny v hlavních bodech:

Cejlonský čaj je tradičně pěstován, sbírán a zpracováván už od roku 1880.

Vláda Srí Lanky přísně hlídá všechny etapy produkce čaje. Produkt, který dodrží všechny přísnéparam
etry nese hrdé označení cejlonského lva.

Cejlonský čaj je po celém světě uznáván nejen pro svou kvalitu, ale také pro pestrou škálu chutí rozdělených podle regionu, kde se čaje pěstují. Nejznámější jsou Nuwara Eliya, Uva, Uda, Pussellawa, Dimbula, Kandy, Ruhuna a Sabaragamuwa

 

Čaje jsou na Srí Lance sbírány výhradně ručně. Sběračky otrhávají jen první 3 lístky, čili pupen a dva lístky pod ním. Čajové keříky netrpí tak, jak je tomu v ostatních zemích, kde se čajovníky osekávají sekačkami. Lístky nejsou půleny, nezasychají a hlavně je každý takto utržený lístek sběračkami kontrolován.

Čaj pěstovaný na Cejlonu je nejčistší čaj na světě. Každá sklizeň je kontrolována v laboratořích na stopy anorganických hnojiv a pesticidů, které jsou v této zemi zakázány.

 

 

Zdroj: www.srilankabusiness.com

Váš šálek čaje

 

-25/01/2015

 


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ