Úvod » Černý cejlonský čaj » TEA4U - Sypaný cejlonský černý čaj Sahara Tea - 125g
Chuť a vůně tohoto čaje je natolik specifická, že se dá jen těžko popsat. Po zalití horkou vodou se okamžitě uvolní nádherné jemné aroma skořice a hřebíčku. Vůně bylinek a okvětních lístků se začne uvolňovat až při postupném ochlazování nápoje. Varianty tohoto čaje se v arabských zemích pijí už od nepaměti. I když se skořice a hřebíček v evropských zemích používá zcela běžně, jen málokdo ví, že jich existuje celá řada. Drtivá většina skořice, kterou je možné zakoupit v obchodech je tzv. cassia, která chutí a zjevem nápadně připomíná cejlonskou. Na rozdíl od cejlonské pravé skořice, která toxin neobsahuje a je naopak zdraví velmi prospěšná, cassia obsahuje toxin coumarin, který je ve větších dávkách toxický a může vést k poškození jater. Právě skořice z Cejlonu je pro svou specifickou strukturu, vůni a obsah látek považována za tu nejlepší na světě. Ne nadarmo se jí říká ″true cinnamon″, což znamená pravá skořice.
Cejlonská skořice má celou řadu léčivých účinků. Reguluje hladinu cukru v krvi, ničí bakterie v trávicím ústrojí, řadí se mezi 7 nejsilnější antioxidantů na světě, napomáhá při hubnutí, redukuje hladinu cholesterolu, ničí viry způsobující chřipkové onemocnění a nejnovější studie prokázaly, že dokáže zvrátit nebo zastavit Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu.
Doporučení pro přípravu:
Doba luhování: 5-6 minut
Teplota vody: 90°C
Na přípravu 1 šálku čaje doporučujeme použít 2-3 g (1 čajová lžička) čajové směsi.
Barva nápoje je o něco světlejší než jiné druhy černého čaje. Lístky měsíčku a šafránu nápoji dodají světlejší zabarvení.
Kovová dóza 125 g
Kovová dóza obsahuje 125 g sypaného čaje. Snadno se otevírá i uzavírá a čaj je v ní skladován bez přístupu vzduchu – což napomáhá uchovat jeho aroma a chuť.