NAPIŠTE NÁM

Kateřina Mintělová
Petřivalského 2744/6
750 02 Přerov
tel: +420 776 320 076
napište nám

ZBOŽÍ V AKCI

 

» Vietnamská Káva
Vietnamská káva

Vietnam je dnes jedním z nejvýznamnějších pěstitelů kávy. Je totiž druhým (po Brazílii) největším vývozcem kávy na světě vůbec.

Vznik vietnamské kávy se datuje k přelomu 19. století, kdy byl dnešní Vietnam francouzskou kolonií zvanou Indočína. Rozsáhlejší výsadby kávovníků se Vietnam dočkal až v roce 1975 po vyhlášení své nezávislosti na Francii. Vietnamský kávový průmysl se rozrostl a stal se po Brazílii druhým největším vývozcem na světě. Většina produkce putuje po celém světě v různých espresso směsích, avšak vietnamská káva jako taková je na trh mimo Vietnam uváděna jen zřídka. Ve Vietnamu je káva brána jako jedinečný nápoj, který si zejména vietnamští muži vychutnávají po celý den, tradičně jako černou kávu s cukrem. Typická příprava této kávy je pomocí speciálních Phin Filtrů, což jsou prakticky malé plechové kávovary, které se posadí na šálek, naplní se dostatečným množstvím hrubě mleté kávy a nakonec se zalijí horkou vodou (detailní postup přípravy vietnamské kávy naleznete ve videu níže). Takto připravená vietnamská káva je typicky silným espressem s bohatou krémovou čokoládově oříškovou chutí. Tato káva se podává buďto jako teplá káva – espresso, nebo s ledem jako ledová káva.

V Saigonu nebo v kterémkoliv jižním vietnamském městě jsou ulice plné kaváren, které jsou otevřeny od časného rána až do pozdních nočních hodin. Vietnamci popíjejí kávu spolu s jídlem a svůj volný čas tráví výhradně v kavárnách, nikoli v barech.

 

 

Proč je vlastně vietnamská káva tak unikátní?

 

Než si vysvětlíme, co dává kávě pěstované a připravované ve Vietnamu její výjimečnou chuť, tak si první připomeneme chuť klasické kávy. Ať už se jedná o kolumbijskou, etiopskou, ekvádorskou nebo třeba guatemalskou, tak v každé kávě můžete rozpoznat její kyselost a nahořklost. Někteří kávomilci a skalní fanoušci, si budou libovat nad tím, jak je káva delikátní, silná, oříšková a takhle bychom mohli pokračovat donekonečna. Pro většinu lidí je nápoj bez přidání mléka a cukru zkrátka nedobrý. Nejde o to, že jsou ostatní kávy nekvalitní nebo že se pěstují ve špatných podmínkách, ba naopak, ale důležité je jakým způsobem se praží. V tomto posledním bodě se vietnamská káva s ostatními rozchází. Ve srovnání s pražením vietnamské kávy se ostatní praží rychleji a proto mají silnou, hořkokyselou chuť, zatímco vietnamská káva je nasládlá, chutná po čokoládě a nemá téměř žádnou kyselku.

Způsob pražení vietnamské kávy.

 

Čerstvě upražená vietnamská káva.

Způsob pražení vietnamské kávy se nazývá French roast a nebo také Vietnamese roast. Jedná se o způsob, který do Vietnamu přivezli Holanďané a Francouzi. Ale pozor! Je nutné si uvědomit, že se tento postup dodržuje jen ve Vietnamu. Káva se pomalu praží na tzv. máslovém oleji. Máslový olej nemá s klasickým máslem nic společného, jedná se o rostlinný olej, do kterého se přidá malé množství cukru a nepatrné množství kakaového prášku s rozemletými vanilkovými lusky. Právě díky pomalému pražení si každé zrnko zachová svůj přirozený obsah cukrů a zdravých tuků, což se na chuti kávy znatelně projeví. Když připravíme nápoj z takto upražených zrnek, která jsou ještě obalena tenkou vrstvičkou máslového oleje, tak dostaneme silnou, ale přitom nasládlou, delikátní kávu, ve  které můžeme rozpoznat jemný podtext vanilky a kakaa.                                               

 

A jak se vlastně vietnamská káva připravuje?

 

 

Filtr má nádobku s dírkovaným dnem. Na dno filtru se nasype porce kávy (+/- 5g,  což jsou asi 2 vrchovaté čajové lžičky)  a na  tu se položí druhý dírkovaný filtr.

Do hrnku kam bude káva překapávat dáme  2 čajové lžičky  kondenzovaného sladkého  mléka, filtr se pak na hrnek postaví,  dovnitř se nalije  horká voda, přiklopí se  pokličkou a čekáme.  (při  správném postupu  cca 5 minut). Káva pak pěkně pomalu překvapkavá, má  výrazné čokoládovo-oříškové aroma a  obsahuje vyšší podíl kofeinu.

 

 

 

 

O naší značce Ca Phé VN

 

Zakladatel značky Ca Phe VN je Londýňan Rob Atthill. Poprvé se setkal s vietnamskou kávou na dovolené ve Vietnamu a byl tímto nápojem natolik okouzlen, že začal ihned po návratu do Británie vietnamskou kávu ze Saigonu dovážet. Rob se svou manželkou Tuyen začal nápoj v Anglii ihned prodávat. Netrvalo dlouho a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Britové, kteří jsou převážně čajomilci nebo vyznavači silné kávy byli vietnamskou kávou uchváceni. Za krátko se začala značka Ca Phe VN prodávat ve více než 60 kavárnách, restauracích a obchodech napříč celou Anglií. Nejznámější a nejvyhlášenější kavárnu Saigon street café, kde se tento lahodný nápoj tradičně připravuje můžete najít na ulici London's Broadway Market.

Káva značky Ca Phe VN ZgoZ obdržela několik prestižních ocenění:

 

Top Ten Best Independent Coffee Shops
(10 nejlepších nezávislých kaváren)

Winner  'Best Cold Drink' at the British Street Food Awards
(Vítěz nejlepšího ledového nápoje v britské Street Food
Awards)

Best 100 coffee venues - 'London Coffee Guide'
(100 nejlepších kaváren v Londýně)

 

 

Zdroj: www.caphevn.co.uk

Váš šálek čaje

-01/02/2015


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

YOBZuiwQYseZl
Barnypok
01.04.2017 01:28

 

YzJiZDkxYT