NAPIŠTE NÁM

Kateřina Mintělová
Petřivalského 2744/6
750 02 Přerov
tel: +420 776 320 076
napište nám

ZBOŽÍ V AKCI

 

» Zelený čaj

Zelený čaj a jeho vliv na naše zdraví.

 

Tento článek se zaměřuje především na účinky zeleného čaje na náš organismus, které jsou podložené vědeckými a lékařskými studiemi. V dnešní době se bohužel setkáváme s druhem marketingu, jenž na potraviny, které mají pozitivní účinky na naše zdraví, okamžitě přilepí honosné názvy a označení jako: zaručený antioxidant, silná detoxikace organismu, ničí rakovinotvorné buňky, zázračně se po něm hubne, léčí deprese, chrání Vaše srdce a takto by se mohlo pokračovat donekonečna. Když si člověk přečte tyto mnohdy zavádějící informace, tak se mu může zdát, že navzdory jeho nezdravému životnímu stylu, stačí jediný zázračný produkt, který jakoby všechny negativní aspekty jeho životosprávy okamžitě vymaže a on se bude cítit opět zdráv a mlád. Bohužel většina těchto informací je už tolikrát přepsaná, zkopírovaná a v překladu pozměněná, že už se zákazník horko těžko objektivně dopátrá tomu, jaké jsou skutečné látky obsažené v čaji, a čím je tento pradávný nápoj vlastně prospěšný.

 

 Pojďme si tedy v jednotlivých bodech říci, jak je to s pitím zeleného čaje. Následující text pochází ze zveřejněné studie lékařské univerzity v Marylandu: University of Maryland Medical Center (UMMC) a také z publikace magazínu American Journal of Clinical Nutrition. Studie nebyly prováděny v režii žádné komerční potravinové značky nebo farmaceutické instituce, jak tomu ve většině případů bývá. Nejedná se tedy o publikaci, která by nahrávala do karet soukromé, komerční instituci a pomohla tak prodávat čaje a čajové potravinové doplňky. Jedná se o srovnávací studie, jejichž hlavním tématem je asijský paradox (proč se lidé v Ásii navzdory tomu, že jsou težkými kouřáky, tvrdě pracují a trpí nedostatkem spánku, dožívají tak vysokého věku) a možné využití rostliny Camellia sinensis (čajovník). 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pití zeleného čaje a jeho vliv na hubnutí

Zelený čaj má díky svým antioxidačním vlastnostem a schopnostem spalovat tuky pozitivní účinky při hubnutí. Navíc mohou zelný čaj na rozdíl od jiných doplňků podporujících hubnutí pít i lidé, kteří      trpí vysokým krevním tlakem nebo kardiovaskulárními chorobami, které jsou pro většinu trpících nadváhou tak typické. Magazín American Journal of Clinical Nutrition publikoval klinickou studii zaměřující se na osoby, které před a po cvičení vypily šálek zeleného čaje. Studie  došla k překvapivým výsledkům. Ve srovnání s klienty co čaj nepili, konzumenti tohoto nápoje dosáhli výrazně lepších výsledků a to hlavně při spalování podkožního tuku v oblasti pasu. Je však třeba upozornit na to, že nejde o magický lék, ale spíše o vedlejší pomocný prostředek, který má své místo vedle vyvážené zdravé stravy. Výhodou zeleného čaje je, že nemusíte vyhazovat peníze za předražené hubnoucí přípravky, které jako hlavní složky, mimo karnitin, většinou používají právě extrakt zeleného čaje a kofein. Zelený čaj má sám o sobě termogenické složky a podporuje oxidaci tuku více, než samotný kofein.

 

Flavonoidy odbourávají škodlivý cholesterol

Látky obsažené v zeleném čaji zvané flavonoidy, působí v našem trávicím ústrojí a blokují absorpci škodlivého cholesterolu skrze střevní stěny do našeho organismu. Klinické studie tento vliv skutečně potvrdily, a pijáci zelného čaje mají skutečně výrazně menší hladinu škodlivého cholesterolu než lidé co zelený čaj nepijí. Dalším důležitým faktem je, že flavonoidy, které se do krevního řečiště dostanou, použijí zbytkový tuk, jako zdroj energie pro náš organismus a zabrání jeho usazování v tukových polštářcích.

 

Čajem proti cukrovce

Zelený čaj napomáhá hlídat správnou hladinu cukru v naší krvi. Klinické testy potvrdily, že diabetici, kteří pravidelně popíjejí zelený čaj, mají mírnější průběh onemocnění, které se již nadále nezhoršuje. V případě pacientů, kteří mají hodnoty cukru na hranici diabetu, pomohlo pití zeleného čaje vrátit nebezpečné hodnoty do normálního stavu.

 

Boj proti rakovině a kardiovaskulárním chorobám

Polyphenoly, které obsahuje především zelený čaj, ale v menším množství i čaj černý, hrají důležitou roli v prevenci proti onemocněním rakovinou. Výzkumy potvrzují, že právě polyphenoly (hlavní je epigallocatechin gallate (EGCG)) pomáhají zabíjet rakovinotvorné buňky a antioxidanty zvané catechiny zastavují jejich další růst. Například ženy, které denně vypijí alespoň 3 šálky zeleného čaje, mají o 37% menší četnost výskytu rakoviny prsu. Téměř stejných výsledků dosáhly i studie zaměřující se na rakovinu prostaty, kůže, žaludku, slinivky, jícnu a rakoviny tlustého střeva. Studie, vedená japonskou univerzitou Tohoku, sledovala 40 520 dospělých japonců ve věku mezi 40 až 79 lety po celých 11 let a zkoumala všechny příčiny úmrtí. Účastníci, kteří pili alespoň 5 šálků čaje denně, měli o 16% nižší riziko předčasného úmrtí a o 26% nižší riziko výskytu kardiovaskulárních chorob, než účastníci, kteří zelený čaj pili méně nebo vůbec. 

 

Svěží dech a zubní kaz

 

Dále výzkumy prokázaly že, katechiny přítomné
v zeleném čaji májí protizánětlivé účinky a
zabraňují tak možnému množení bakterií ve
vašich ústech.

Ovšem to se týká pouze zeleného čaje, který
není doslazovaný žádnými cukry. Totéž platí
také při hubnutí, nebo v boji s cukrovkou. 
Zelený čaj má jak dezinfekční tak i
protizánětlivé účinky. 
Pomáhá ničit bakterie
v dutině ústní a napomáhá likvidovat
zubní kámen. Pití čaje působí tedy jako 
skvělá prevence.

 

 

                   

 

 

 Zdroj: University of Maryland Medical Center

           American Journal of Clinical Nutrition

Váš šálek čaje

-18/12/2014

 

 

 

 


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ