Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

NAPIŠTE NÁM

Kateřina Šeligová
Lhota 145
763 02 Zlín
tel: 776320076
napište nám

 

KOMBUCHA - Zázračná čajová houba

 

Ještě než začnete číst následující řádky mějte prosím na paměti, že ikdyž je kombuchový nápoj bez větší nadsázky skutečně elixír zdraví, tak si ho bohužel většina degraduje použitím nekvalitního čaje, který mnohdy nese stopy pesticidů a dalších zdraví škodlivých látek.

Pokud se tedy rozhodnete kombuchu připravovat a být jejím zastáncem jako my, tak silně doporučujeme, aby jste si také vybrali kvalitní sypaný čaj. Nápoj má potom  znatelně lepší chuť, houba je zdravější a pokud používáte přírodně aromatizované čaje, tak můžete experimentovat s různými příchutěmi, aniž by to jakkoliv ovlivňovalo zdraví houby. V tomto odkazu můžete nalézt osvěžující nálevy kombuchy.

 

Kombucha

 Číňané, Rusové ale i Japonci údajně připravovali již před dvěma tisíci let nápoj s čajovou houbou. Tradiční čajové národy mají své legendy o kvašeném čaji a i u nás se pěstovala „čajová houba“, z které se připravoval léčivý nápoj slibující dlouhověkost. Je hned několik mýtů a pověstí jak kombucha vznikla, ale z odborného hlediska se nabízí pouze jedno vysvětlení. 

Kombucha pro své přežití potřebuje cukr a vodu a to se jen tak nikde v přírodě pospolu v takových podmínkách nevidí. Vysvětlení se dostalo, až když se v horách objevily tůně plné medu stékajícího z úlů horských včel, kde právě na hladině pozoruhodná kultura rostla. Bohužel se na tento zázračný nápoj zapomnělo a dostává se znovu do podvědomí až teď, kdy se lidé zase začínají zajímat o alternativní medicínu a zdravý životní styl. O nápoji z kombuchy už dokonce začínají psát listy jako je the Guardian, the Washington Post a další a do jejího výzkumu zkoumajícího možnosti použití se investují nemalé peníze.


Pozoruhodná symbióza 

 Co kombucha vlastně je? Kombucha je čajový nápoj, který se do povědomí české společnosti znovu dostal teprve nedávno a je na nadějné cestě stát se trendy zdravým nápojem. Jen pro upřesnění, o kombuše se říká, že je to houba, ale ve skutečnosti se jedná o symbiózu kvasinek a bakterií, čili lišejník. Jde o kvašený nápoj z čaje, který obsahuje živou kulturu. Oficiálně je kombuchová kultura označena jako SCOBY.

Kombuchová kultura je houbovitý rosol, který se vytváří na hladině oslazeného čaje a tvarem kopíruje stěny nádoby. V čaji pak přežívá a dochází ke kvašení, při kterém vznikají mnohé hodnotné látky, a nápoj získává jedinečný charakter. Chuť Kombuchy je sladkokyselá a odvíjí se od délky kvašení, druhu zvoleného čaje a vlastnostech kultury. Delší kvašení snižuje obsah cukru a zvyšuje obsah kyselin. Proces trvá obvykle několik dní, nejčastěji týden. Pokud v nápoji necháte kombuchu příliš dlouho, tak si vytvoříte domácí kombuchový ocet.

 

Domácí kombucha a její příprava

 Hotový nápoj se prodává ve většině supermarketů, ale je možné si jej připravit i doma. Bohužel kupovaný nápoj bývá většinou pasterizován, a z tohoto důvodu v něm zahynou veškeré prospěšné živé kultury. Příprava doma Vás stojí opravdu jen 2L vody 150g cukru a 8g čaje. Dokonce je možné si  vypěstovat vlastní kombuchovou kulturu z hotové Kombuchy. Připravená kultura se pak vkládá do sladkého čaje v podstatě libovolného druhu. Obvykle se Kombucha připravuje z čaje černého (z vlastní zkušenosti se nám nejvíce osvědčil černý cejlonský čaj). Kombuchu je ale možné připravit i ze zeleného čaje, oolongu nebo bylinkových odvarů. Příprava má  několik kroků.

Potřebuje kombuchovou kulturu, které se dá většinou sehnat na výměnných fórech, kde Vám ji majitelé po domluvě zašlou, anebo se dá koupit v obchodě. Nákup v obchodě moc nedoporučujeme. Houby bývají většinou polomrtvé a může se stát, že se v nálevu nechytne, popřípadě zplesniví.

 

  • Upozorňujeme, že kombucha nesmí přijít do styku s kovovým předmětem!
  • Pro přípravu budeme uvažovat s 2 L nápoje. Postup je obdobný jako s přípravou čaje.
  • Uvaříme si 2 L vroucí vody, přidáme 150g cukru, pořádně zamícháme a necháme asi 10min luhovat 4 čajové pytlíky čaje nebo 8-10g sypaného čaje.
  • Jak jsme zmínili, ideální je použít černý cejlonský čaj, který nápoji dodá říz a výraznou chuť.
  • Po 10 minutách vyluhovaný čaj vytáhneme a nápoj necháme vychladnout přibližně na pokojovou teplotu.
  • Až čaj zcela vychladne, tak jej přelijeme do skleněné nádoby. Na tvaru opravdu nezáleží, kombucha na povrchu vyroste a bude kopírovat okraje nádoby. Nejvíce se nám osvědčila velká zavařovací sklenice na okurky.
  • Kombuchovou kulturu umístíme světlejší stranou nahoru na hladinu a sklenici shora přikryjeme plátýnkem nebo ubrouskem aby se nám do nápoje nedostaly kvasné mušky. Houba většinou plave nahoře, ale může se stát, že nám na pár dní klesne ke dnu a posléze vyplave. Sklenici umístíme na místo, kam nedopadá přímé sluneční světlo. Doba, kdy bude nápoj hotový, se odvíjí od teploty v místnosti. Vycházíme-li z předpokladu, že bude pokojová teplota 20-22°C, tak by měl být nápoj připraven v ideální konzistenci za 5-7 dní. Čím kratší doba, tím bude v nápoji víc cukru. Naopak, čím déle, tím bude nápoj perlivější a octovatější.
  • Opětovná příprava je stejná, nicméně je důležité na dně nádoby nechat alespoň 3 cm původního nápoje, aby se zachovaly kvasinky a kyselost roztoku (kal na spodu nádoby) a v novém nálevu bylo ihned zpočátku příznivé prostředí pro tvorbu nové houby.
  • Mezitím než nám čaj vychládne se původní kombucha opatrně propláchne pod tekoucí vodou a nechá se s trochou roztoku v plastové nebo skleněné nádobce.
  • Pokud chcete houbu rozmnožit, tak stačí jednu vrstvu ze starší kombuchy opatrně odloupnout a dát do nového roztoku anebo odlít část roztoku do menší nádobky a počkat, až se nám na hladině kultura sama vytvoří.
  • Nápoj se může postupně odlévat a spotřebovávat v průběhu a nebo se může v den zralosti 5.-7. den nápoj slít do sklěných láhví, zavíčkovat a dát do ledničky, kde takto vydrží cca 4-5 dní. (může se stát, že se v láhvích na povrchu vytvoří jemný povlak, to znamená, že začala tvorba nové houby. Stačí scedit, nicméně při požití nehrozí žádné nebezpečí, kultura je vnitřně zcela neškodná)
  • Doporučujeme do slitého nápoje v láhvích přidat například bobulové plody, kousky ovoce a nebo třeba zázvor. Nápoj se bude živit z ovocného cukru a po otevření bude příjemně perliví s dodatečným aroma přidaných plodů.

 

Jak kombucha pracuje?

 Kultura, která se živí nálevem čaje, cukrem a kyslíkem vytváří řadu organických kyselin (včetně mléčné a listové), vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E a K, proteiny, ale také alkohol (cca 1 %) a oxid uhličitý. Výsledek tak bývá jemně perlivý a obsahující samozřejmě nejen zmíněné látky, ale i většinu z látek z původního čajového nálevu včetně kofeinu. Dietáři nemusí mít vůbec strach ba naopak, kombucha spotřebuje téměř všechen cukr a přemění ho právě na výše zmíněné zdraví prospěšné kyseliny a vitamíny.

 

Zázračný nápoj

 Už podle unavujícího výčtu látek je jasné, že Kombucha je zdraví velice prospěšná. Pouze velmi zběžně je nutné se zmínit o blahodárných účincích na hlubší spánek, posílení imunitního systému, uklidnění, zlepšení mozkové činnosti, trávení nebo zlepšení metabolismu. Účinně bojuje proti skleróze, potížím s prostatou, alergiím, revmatu a především kožním chorobám. Celkově působí jako detoxikační prostředek a antibiotikum. Zdravotní účinky nabývají až takřka neuvěřitelných rozměrů. Například po výbuchu Černobylu vědci zkoumali, proč některým lidem obrovská dávka ozáření nezpůsobila žádné vážné problémy. Většinu těchto šťastlivců spojovala jedna věc, a to pravidelná konzumace Kombuchy.

 

 I takový zázračný lektvar však může mít své negativní účinky. V první řadě se nedoporučuje dětem do tří let, jelikož obsahuje kofein z čaje a malé množství alkoholu cca 0,5 -  1%. Také vyléčení alkoholici by se měli z tohoto důvodu Kombuše vyhnout. Při časté konzumaci nebo během prvních setkání s nápojem se mohou objevit potíže jako nevolnost, střevní obtíže anebo podráždění žaludku a pálení žáhy. To může být způsobeno alergickou reakcí nebo octem, ale také může jít o důsledek pročišťování organismu. Proto pod heslem „všeho s mírou“ se není třeba bát okusit tento nápoj dlouhověkosti a možná z něj učinit pravidelně podávaný elixír prevence proti chorobám. Nikde není napsaný žádný limit nebo omezení, kolik se nápoje může vypít, ale obecně platí, že je ideální pít 2dcl ráno a 2dcl večer.

 

 

 

Zdravá navrstvená houba plující na povrchu čajového nálevu.

 

Manipulace s kombuchou, při slévání nápoje. Houba nesmí přijít do styku s kovem!

 

Slévání nápoje kombucha do láhví.

 

Dle chuti se může do láhví přidat ovoce nebo koření, pro vytvoření dalších originálních příchutí.

 

Níže je diskuzní fórum, které je zaměřené na poznatky, doporučení, tipy a nabídky/poptávky kombuchy.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Tom

26.08.2021 23:47

Nemocná houba

Krasny den! :) Kombuchu tvorime jiz dlouho. Dnes jsem mnozil tchyni a neco jsem hledal a narazil na tento clanek. No a vidim pod jednim obrazkem popis "zdrava navrstvena houba" a to me vedlo k zamysleni - jak vypada "nemocna houba"? A muze byt vubec nejak nemocna a nefunkcni? Jakoze nam funguje, chutna, roste. Nevypada uplne jako na obrazku, je mozna trochu skaredsi :) Tak jen jestli nekdo vi jestli muzou byt nejake nemoci, nejaka rizika, nejake negativni ucinky.. Diky! Tom

ODPOVĚDĚT

Dominika Pospíchalová

14.05.2021 19:41

Mrtvá kombucha?

Zdravím, zakoupila jsem u Zeleného stromu kombuchu (houbu) v nálevu, ale po týdnu "nicnedělání" a ležení na dně nápoje usuzuju, že s ní asi nebude vše v pořádku... Postup byl následovný: donesla jsem ji z obchodu, asi týden ležela na poličce v pokojové teplotě bez přímého slunka, pak jsem ji vložila do vychládlého zeleného čaje s trochou červeného čaje (nearomatizovaného), cukr dle receptu, část z toho byl třtinový + nálev ve kterém byla. Nádobu jsem předtím umyla jarem a pořádne vypláchla horkou vodou... Poradí mi někdo, kde by mohl být problém? Děkuji... :)

ODPOVĚDĚT

Tomáš Pančo

26.06.2021 11:26

Re: Mrtvá kombucha?

Nikde není problém.To že neplave neznamená,že je mrtvá.Časem se bude zvětšovat a to,že sedí na dně nevadí.

ODPOVĚDĚT

Lenka

19.02.2021 20:20

Sháním kombuchu

Dobrý den. Sháním kombuchu. eDěkuji . L.

ODPOVĚDĚT

PetraRo

20.04.2021 17:12

Re: Sháním kombuchu

Dobrý den, sice už je to rok, ale pokud je Váš požadavek stále aktuální, už 2 roky si dělám svoji Kombuchu a mohu vám dát. Petra R.

ODPOVĚDĚT

Ondrej

01.02.2021 11:06

Anglie - nabízím kombuchu

Roste rychle, kdo chce? Recept - yerba mate (Canaria without stem) 200g, cukr 400g, 4.5-6.5litru, teplota 20-27C, 3-4dny

ODPOVĚDĚT

peter

15.05.2021 12:07

Re: Anglie - nabízím kombuchu

ahoj chcel by som sa spytat ci este ponukas kombuchu v anglicku

ODPOVĚDĚT

Sháním kombuchu v Ostravě Porubě,

07.10.2020 21:15

Kombucha

Sháním novou kombuchu. Děkuji ❣️

ODPOVĚDĚT

PetraRo

20.04.2021 17:13

Re: Kombucha

Dobrý den, sice už je to rok, ale pokud je Váš požadavek stále aktuální, už 2 roky si dělám svoji Kombuchu a mohu vám dát. Jsem z Ostravy Zábřehu. Petra R.

ODPOVĚDĚT

Inka

29.06.2021 09:51

Re: Re: Kombucha

Dobrý den, pokud je Vaše nabídka stále aktuální, byla bych velmi ráda, kdybyste se mnou o svou kombuchu podělila. Samozřejme zaplatím. Děkuji a příjemný den přeji Inka Adamíková

ODPOVĚDĚT

P.

23.07.2020 11:07

Daruji kombuchu - Praha

Daruji kombuchu - Praha. Pro více info pište na payushaa@seznam.cz

ODPOVĚDĚT

maja

11.06.2020 08:06

sháním kombuchu Bohumín a okolí

sháním kombuchu Bohumín a okolí

ODPOVĚDĚT

PetraRo

20.04.2021 17:16

Re: sháním kombuchu Bohumín a okolí

Dobrý den, sice už je to rok, ale pokud je Váš požadavek stále aktuální, už 2 roky si dělám svoji Kombuchu a mohu vám dát. Jsem z Ostravy Zábřehu. Petra R.

ODPOVĚDĚT

maja

11.06.2020 08:03

kombucha

sháním kombuchu Bohumín a okolí

ODPOVĚDĚT

Eva Menšíková

12.05.2020 10:23

vitamín K

Dočetla jsem se, že nápoj obsahuje všechny vitaminy řady B a taky K. Protože manžel trpí aritmiií srdce a užívá denně 3 valfariny, kde se nedoporučuje zelenina a potraviny s obsahem vitamínu K, prosím, jestli by mně někdo poradil, zda vůbec tento nápoj může pít. Moc děkuji za odpověd a přeji hezký den.

ODPOVĚDĚT

Petr Lisko

23.04.2020 12:14

Dá se kombucha dělit?

Dobrý den kombuchu si dělám už dlouze ale nevím jestli se dá kultura dá třeba nějak přepůlit nebo rozdělit na více kultur.

ODPOVĚDĚT

Jana Grosmanka

06.07.2020 09:35

Re: Dá se kombucha dělit?

Dobrý den, kombucha se dělí sama. od spodu přirůstají nové pláty, které lze opatrně rozdělit. Když je vrchní temně hnědý, je potřeba jej zlikvidovat a nechat jen mladou "houbu".

ODPOVĚDĚT

Jana

14.05.2020 20:46

Re: Dá se kombucha dělit?

Dobrý den, nevím jestli už Vám náhodou někdo neodpověděl, ale já jsem třeba Kombuchu dostala od švagrové, a to tak že oddělila spodní vrstvu, tu mi dala do sklenice s trochou nálevu a díky tomu už mám doma krásnou hrubou symbiózu. A co jsem se tak dočetla a taky i viděla videa, tak jsem se dozvěděla, že právě ve spodních vrstvách je starší a nahoře je nejnovější světla vrstva, ta je mladá, takže oddělit jiuzete spodními vrstvami :)

ODPOVĚDĚT

Katka

22.04.2020 12:10

Nabízím kombuchu

Nabízím kombuchu k předání v Praze.

ODPOVĚDĚT

Týna

20.04.2021 20:57

Re: Nabízím kombuchu

Mohu poprosit cenu ?

ODPOVĚDĚT

Jana

09.06.2020 13:31

Re: Nabízím kombuchu

Zdravím, mela bych zajem o odber. Jana

ODPOVĚDĚT

Filip

02.05.2020 23:05

Re: Nabízím kombuchu

Dobrý večer, měl bych zájem. Prosím o informováni, zda je stále k dispozici. Děkuji

ODPOVĚDĚT

Zuzana Ř.

03.02.2020 22:21

SHÁNÍM KOMBUCHU.

Nemáte, prosím vás, někdo na prodej kombuchu? Děkuji.

ODPOVĚDĚT

Richard

11.04.2020 07:50

Re: SHÁNÍM KOMBUCHU.

Dobrý den, sháním kombuchovou kulturu. Kdyby měl někdo možnost. Meil fireblade.7@seznam.cz.

ODPOVĚDĚT

Tomas

08.03.2020 07:36

Re: SHÁNÍM KOMBUCHU.

Dobrý den volejte na tel 776 707 468 Můžu poslat

ODPOVĚDĚT

Tomas

08.03.2020 07:32

Re: SHÁNÍM KOMBUCHU.

Mám kombuchu můžu poslat volejte na tel 776 707 468

ODPOVĚDĚT

Tomas

08.03.2020 07:28

Re: SHÁNÍM KOMBUCHU.

Ano volejte 776 707468 můžu zaslat

ODPOVĚDĚT

zdeňka pokorná

30.01.2020 10:38

kombucha

prosím pěkně - sháním kombuchu

ODPOVĚDĚT

Miki

25.09.2019 07:50

Sháním kombuchu

Dobrý den, poradí mi někdo, kde v Brně sehnat kombuchu ? Díky :)

ODPOVĚDĚT

Magda

18.06.2020 08:14

Re: Sháním kombuchu

Daruji kombuchu za odvoz, Brno 774681027

ODPOVĚDĚT

Beata

11.09.2019 11:31

Shanim kombuchu

Má prosím někdo k dispozici kombuchu? Bydlím na Praze 4. Klidně si pro ní ráda někam přijedu. Děkuji. Beata

ODPOVĚDĚT

Helena

25.11.2019 20:24

Re: Shanim kombuchu

Už máte kombuchu? Mám teď novou mladou a nikdo ji nechce 😭n2xux

ODPOVĚDĚT

petr

01.10.2019 22:54

Re: Shanim kombuchu

Zdravím. Kumbuchu budeme mít k mání cca za týden. Praha 6

ODPOVĚDĚT

Klára Edita F.

07.03.2020 13:46

Sháním kombuchu v Olomouci

Dobrý den, má-li někdo na prodej kombuchu v Olomouci a okolí, tak ji ráda koupím. Děkuji, KEF

ODPOVĚDĚT

Ondrej

08.01.2020 08:20

Re: Re: Shanim kombuchu

Dobry den, Mal by som zaujem. Mate ju stale? tc. 730581488 Diky,

ODPOVĚDĚT

Alena Hovorčovice

14.06.2019 15:56

Sháním kombuchu.

.. někde poblíž. Děkuji.

ODPOVĚDĚT

Maky

23.07.2019 22:30

Re: Sháním kombuchu.

Dobrý den, sháním kombuchu, děkuji

ODPOVĚDĚT

Chocholová

19.07.2019 12:58

Re: Sháním kombuchu.

Pěkný den..jsem z nové vsi,kdybyste měla zájem

ODPOVĚDĚT

Michal

09.03.2019 12:32

Sháním kombuchu. Praha-Kyje

Dobrý den, rád bych sehnal kombuchu. Kdo by daroval kousek houby a čaje. Bydlím v Praze Kyje. 775508543 Děkuji za nabídku

ODPOVĚDĚT

Petra

31.08.2018 09:20

Nabízím kombuchu

osobní odběr Plzeňsko

ODPOVĚDĚT

Adéla

18.02.2019 23:11

Re: Nabízím kombuchu

Dobrý den, nabízíte ještě kombuchu? Děkuji

ODPOVĚDĚT

Petra

08.04.2019 16:51

Re: Re: Nabízím kombuchu

Ano, kombuchu stále nabízím, 1500 Kč za litr :)

ODPOVĚDĚT

Viola

02.04.2019 13:05

Re: Re: Nabízím kombuchu

Adělko nabízíte ještě stále kombuchu,měla bych zájem Viola Krolová Nákupní 422/8 Havírov-Šumbark 73601

ODPOVĚDĚT

René

10.02.2019 19:10

Re: Sháním kombuchu

Dobrý den, sháním kombuchu, jsem z Aše, ale po domluvě rád přijedu. Děkuji R.

ODPOVĚDĚT

Petra

23.08.2018 12:03

daruji kombuchu

Daruji kombuchu + startovací tekutinu. Pouze osobní odběr, předání ideálně v Praze na Proseku, příípadně po domluvě dovezu na Václavské nám.

ODPOVĚDĚT

Lucie

21.06.2019 23:27

Re: daruji kombuchu

Dobry den, Vas prispevek uz je asi pul roku stary, presto si rikam, jestli nahodou nemate kousek kombuchy stale nekde k dispozici nebo byste nebyla ochotna oddelit novou? Dekuji mnohokrat za info. S pozdravem Lucie Perinova

ODPOVĚDĚT

Michal

09.03.2019 12:39

Re: daruji kombuchu

Dobrý den, máte stále na darování kombuchu? Děkuji za odpověď

ODPOVĚDĚT

idok

09.03.2019 10:04

Re: daruji kombuchu

Dobrý den,nemáte náhodou ještě kombuchu?Přijel bych si na Prosek.Děkuji Ivo

ODPOVĚDĚT

Romana

08.10.2018 23:09

Re: daruji kombuchu

Dobrý den, ráda bych si od Vás kombuchu vzala/koupila. Mohu dojet ve večerních hodinách či o víkendu na Prosek, přes pracovní den na Václavské náměstí. Pro domluvu mohu zavolat. S pozdravem, Romana

ODPOVĚDĚT

Petra

23.08.2018 12:05

Re: daruji kombuchu

email petrasich@gmail.com

ODPOVĚDĚT

Martina

09.08.2018 12:37

Nabízím houbu/nápoj ČB

Nabízím houbu nebo hotový nápoj v okolí Českých Budějovic.

ODPOVĚDĚT

Michaela

22.02.2019 17:09

Re: Nabízím houbu/nápoj ČB

Dobrý den, máte stále kombuchu v prodeji? Měla bych zájem.

ODPOVĚDĚT

Jola

09.01.2019 11:01

Re: Nabízím houbu/nápoj ČB

Dobrý den. Mam zájem o kombuchu. Dekuji za odpověď

ODPOVĚDĚT

Hela

12.08.2018 18:25

Re: Nabízím houbu/nápoj ČB

Dobry den,mam zajem o houbu, mohla byste mi ji prosim poslat postou? Zaplatim postovne. Dekuji Hela

ODPOVĚDĚT

chris

30.07.2018 21:35

dotaz

Dobrá večer přeji, zkoušel někdo místo cukru dát med? Dělám prozatím z hnědého cukru a je výborná. Děkuji

ODPOVĚDĚT

Nadežda

22.06.2018 19:33

Ponúkam kombuchu

Ponúkam novú, mladú kombuchu....info na email N.ada@azet.sk

ODPOVĚDĚT

Dora

16.05.2018 20:13

plíseň na povrchu

Dobrý den, kombucha mi neroste a během týdne začne čaj plesnivět....nevím co dělám špatně. Vyrostla mi v darovaném nápoji v lahvi ale v novém čaji jakoby neprospívala. Jinak má spíše projímavé účinky. Děkuji za odpověď.

ODPOVĚDĚT

Chocholová

19.07.2019 13:04

Re: plíseň na povrchu

Pěkný den, Já se v kombuchach zatím moc nevyznám.Zatim mám za sebou tvorbu prvního nálevu,ale toto mi přišlo od paní,která mi ji poslala.Myslim,že je tam zahrnuto vše,tak preposilam: KOMBUCHA: Nálev dělám 3 litry. Na litr horké vody dávám *2 sáčků čaje *40-50 g cukru nebo medu A cca 100 ml kombuchového nápoje (Kombucha ted zvládne tak litr čaje) Postup: v míse rozpustíte cukr/med v horkém čaji a necháte schladnout na pokojovou teplotu( radsi chladnejsi než si v horkem čaji spálit kombuchu) pak čaj nalijete do sklenice , poté přilijete celý obsah kombuchového nálevu ode mne. Ted vložíte houbičku. Bude plavat nebo může být u dna.. délá si co chce tak se nemusíte lekat. Připomínám že nikdy nesmíte zapomenout přilít kombuchový nápoj. Jinak by vám kombucha chytla plíseň, protože nemá dost kyselé prostředí. Nápoj ochutnáte každý den brčkem a až vám bude připadat akurátně sladký/kyselkavý tak slijete a celý proces opakujete. Sklenici mám ve špajzu přikrytou plátýnkem aby mi na ni nelezli mouchy a nepadaly nečistot. Já osobné si délám kombuchu hodně kyselou, protože to tak máme rádi. Slévám ji cca 12-15 den, ale na vás jako začátečníka to bude asi hodné kyselé. Tady opravdu musíte ochutnávat a zkoušet. Až budete chtít slévat nalijete do lahve a vložíte do lednice. Pokud budete chtít můžete dělat druhou fermentaci. Což znamená že do lahve s kombuchovým nápojem vložíte ovoce, citrón, bylinky, koření... co hrdlo ráčí a vložíte na dva dny do lednice.. Já druhou fermentaci moc často neprovádím a kombuchový nápoj mi vydrží v lednici přes měsíc. Nemějte strach jet na dovolenou. Taky jsem se bála, že mi umře, ale popravdě je naprosto nenáročná. Když pojedete na dovolenou.. třeba i na měsíc,dva.. prostě ji necháte tak, jak je a pak udélate nový nálev.. Nové kombušky se mi dělají na povrchu.. kombucha mi plave v půli sklenice a na hladiné se udélá taková tenká lehce přehlídnutelná blanka která tloustne. Například kdyz v pondělí udélám nový nálev ve středu už mám tenkou blanku na povrchu. Je to hlavné o teplotě, vlhkosti... v zimě mi plodí kombuška tak 2 do měsíce protože máme doma chladno.¨ A občas se na krajích houbičky udělají takové hnědé "nudle,fousky" to jsou jen odumřelé části které prostě lehce opláchnete a nebo je tam prostě necháte.. já slévám přes cedník abych tyto kousky zachytila. Chlupaty nalev = odumrele casti kombusky. Takove blanky. Prelevat ho nemusite, ale nekomu to pri piti vadi. Jsou to takova minivlakna ktera jsou neskodna =jak kombucha roste tak svoji starou "kuzi" odlupuje. U kombuchy nezapominejte na čistotu. Nemusíte vyvářet jen vše "náčiní" před prací opláchnout pod horkou vodou. Kombuchu určitě moc neproplachovat nemá to ráda. Mám zkušenost s tím když mi kombuška zlobí a nechce růst, přidat tak o 2 lžíce cukru , vložit do nálevu a se sklenicí ani u minimilimetr tak měsíc nehnout. Ano znamená to že budete měsíc bez kombuchového čaje ale houbička za tu dobu bez pohnutí musí určitě zesílit. Kdyz s ní totiž hýbáte. Například při ochutnávání tak většinou spadne na dno a nahoře se začne dělat nová takže ta stará moc nezesílí. Taky jsem ze začatku měla stále malé blanky ale pak jsem na to přišla a už mám tak 2 cm tlusté kombušky. Zkušený pěstitel houbiček mi řekl, že se proplachuje tak jednou za 4 -5 opakování nálevu. Když bychom ji oplachovaly často, tak by jsme povrch porušily a byla by náchylnější na plísné. Kombušku zvedněte přidejte cukr a zase vložte. Pro dlouhodobé stání není pouze med vhodný. Ten je jen na krátkou dobu protože obsahuje méne látek které kombuchu posiluji. Ano cukr není zrovna zdravý ale je to tak že kombuška ho má radši. Kombucha se vzdy zvetsi do prumeru sklenice. Kdyby jste ji dala do vany tak za par mesicu budete mit kombuchu jako vanu hloupe prirovnani, ale nejak podobne velke kombuchy maji firmy ktere vyrabi kombuchovy napoj na prodej. Kdyby kombuska chytla plisen nebo by smrdela jako zkysle mleko, pripadne by zmenila barvu. Byla by takova hneda az cerna. Něco se stalo v peci o ni a radeji nalev nepit a sehant novou kombusku. Ano, chce to trpělivost At se dari a cutna, Sarka 

ODPOVĚDĚT

Nadežda

22.06.2018 19:36

Re: plíseň na povrchu

čaj treba nechať v kľude pracovať aspoň 12 dní...tak sa na povrchu vytvorí nová vrstva kombuchy, samozrejme za prítomnosti materskej kultúry.....

ODPOVĚDĚT

Nadežda

13.04.2018 17:14

ako pestovať kombuchu

nie som si istá, ktorou stranou má isť kultúra kombuchy nahore....čo sa stane, ak ju dám opačnou stranou hore? vie mi niekto poradiť?

ODPOVĚDĚT

Igor

27.12.2017 10:20

dotaz

Dobrý den, udělal jsem kombuchu. Přesně podle návodu, nyní již 14 dní zrajwe, ale nahoře se mi neudělala nová houba.... Je to v pořádku?? jak zařídit, aby houba vyrostla? Děkuji Igor

ODPOVĚDĚT

Nina

07.12.2017 11:17

kombuchový ocet

Zdravím, máte někdo zkušenosti se soctovatělou kombuchou (po delším zrání, nebo už slitá do lahví a dolouhou dobu uskladněná)? Povedlo se mi nechat ji soctovatět. Je fakt kyselá jako ocet. Používáte někdo místo octu? Díky, hezké dny přeji, Ň.

ODPOVĚDĚT

bziXus

13.02.2018 20:40

Re: kombuchový ocet

Už několik let úspěšně "pěstuju" kombuchový ocet :-) Většinou se mi podaří na kombuchu zapomenout třeba i na 3-4 měsíce a to je potom parádní ocet! "Houba" na hladině má tloušťku i 5cm, takže jde špatně z okurkové flašky vytáhnout :-) Ocet používáme celoročně do salátů, nebo se do něho přes noc naloží hořčičné semínka, druhý den rozmixovat a máte super domácí hořčici za pár korun... Možnosti jsou neomezené :-)

ODPOVĚDĚT

Petr

11.10.2017 16:52

Kombucha

Dobrý den, je zde prosím někdo kdo by nabídl kultury Kombuchy? Velmi rád bych zakoupil. Děkuji.

ODPOVĚDĚT

J. Moravec

19.06.2017 10:22

scháním kombucu

Dobrý den. Chci si vyrobit nápoj kombuchu. Pošle mi někdo násadu houby? Jsem z Prahy. Děkuji. J.Moravec

ODPOVĚDĚT

Aaronbix

30.04.2017 07:32

Test, just a test

Hello. And Bye.

ODPOVĚDĚT

Petra

03.04.2017 20:55

nabízím kombuchu

Nabízím kombuchu. Ostravsko.

ODPOVĚDĚT

Soňa

14.09.2019 14:16

Re: nabízím kombuchu

Dobrý den. Nabízíte stale kombuchu? Mela bych zájem.

ODPOVĚDĚT

Lucie

14.03.2019 08:11

Re: nabízím kombuchu

Zdravím, platí ještě nabídka? Sháním.

ODPOVĚDĚT

Katka

23.03.2018 03:44

Re: nabízím kombuchu

Dobry den, mate jeste k dispozici Kombuchu?

ODPOVĚDĚT

J. Smetana

14.05.2017 10:21

Prosím, sháním kultury kombuchy

Sháním domácí kulturu kombuchy. Kdbyste mi ji někdo mohl nabídnout rád uhradím a budu Vám vděčný. Děkuji. J. Smetana T: 777 795 787, Osov 75, PSČ 26724, okr. Beroun. jaroslav.smetana@albixon.cz

ODPOVĚDĚT

Dominika

29.05.2017 16:25

Re: Prosím, sháním kultury kombuchy

Dobrý den, nevím, jestli ještě sháníte kombuchu. Já bych Vám ji zaslala jen za poštovné. Je to takové rozmnožovací perpetum mobile a mám jich už docela dost :). Přeji hezký den

ODPOVĚDĚT

Tomáš Vydra

24.11.2017 22:12

Re: Re: Prosím, sháním kultury kombuchy

Dobrý den máte ještě Kombuchu?

ODPOVĚDĚT

J.Moravec

16.06.2017 11:33

Re: Re: Prosím, sháním kultury kombuchy

Dobrý den. Ještě je možno poprosit o zaslání kombuchy? Jsem z Prahy. Děkuji J.Moravec

ODPOVĚDĚT

Helena

10.05.2017 14:48

Re: nabízím kombuchu

Dobrý den, nabízíte ještě konbuchu? A bylo by možné jí zaslat ? Děkuji.

ODPOVĚDĚT

EVA

01.03.2017 10:57

kombucha

Tady Praha taky Nabízím kulturu kombucha pěstování Velice se mě začalo dařit A už si jí přikládám i na klouby a když mě bolí hlava i na nohy.

ODPOVĚDĚT

Roman

19.01.2018 10:04

Re: kombucha

Dobrý den, nabízíte prosím ještě kombuchu? Případně kdo by měl k dispozici? Jsem z Benešovska, jezdím do Prahy, tak někde v dosahu. Děkuji Roman - 998@post.cz

ODPOVĚDĚT

Adéla

10.06.2017 15:02

Re: kombucha

Dobrý den, poprosila bych vás o informaci,zda li ještě máte pro mě Kombuchu. Měla bych o ní zájem.Díky Adéla

ODPOVĚDĚT

Gabriela

10.05.2017 16:57

Re: kombucha

Dobrý den, je možné kombuchu poslat poštou. Děkuji

ODPOVĚDĚT

Tyna

27.03.2017 20:14

Re: kombucha

Dobry den.mela.bych zajem o zakoupeni Kombuchy pokud ji mate stale v nabidce?Dekuji

ODPOVĚDĚT

Jarka

08.02.2017 15:35

Kombucha

Mám houby Kombuchy už více jak rok v lednici, v nálevu z kombuchy, dívala jsem se na ně a vypadají dobře, snad ji nic není a mohly by se dále používat ? Chtěla bych ji poslat kamarádce, bydlí daleko, tak poštou by to asi šlo ? Jak posíláte vy ostatní? Děkuji !

ODPOVĚDĚT

Jiřina

12.01.2017 20:30

Máte doma kombuchu?

Ráda zakoupím kulturu kombuchy, Nabídněte. Děkuji.

ODPOVĚDĚT

Chládková Zdenka

10.02.2017 20:38

Re: Máte doma kombuchu?

Dobrý den.Měla bych zájem o kulturu kombuchy.Bylo by možné ji poslat poštou? Bydlím u Rakovníka.Děkuji za odpověď.

ODPOVĚDĚT

Zdeněk

12.01.2017 18:31

Prosím,sháním kluru kombuchy!

Jsem z Prahy,mohu si přijet osobně.Díky za nabídky!Zdeněk

ODPOVĚDĚT

Milan

30.10.2016 21:10

Daruji kombuchu

Daruji kombuchu . Jižní čechy , Vimpersko , St, Pt.

ODPOVĚDĚT

Adéla

10.06.2017 15:05

Re: Daruji kombuchu

Dobrý den, poprosila bych vás o informaci,zda li ještě máte pro mě Kombuchu. Měla bych o ní zájem.Díky Adéla

ODPOVĚDĚT

Oldřich

18.06.2017 17:37

Re: Re: Daruji kombuchu

Dobrý den, mám zájem o houbu. Je nabídka ještě aktuální? Děkuji za odpověď. S pozdravem Oldřich

ODPOVĚDĚT

Jitka

28.11.2016 22:20

Re: Daruji kombuchu

Dobrý den. Mám zájem. Děkuji

ODPOVĚDĚT

Jiřina

12.01.2017 20:33

Re: Re: Daruji kombuchu

Dobrý večer, jestli Vaše nabídka ještě platí, mám zájem. Odkud jste? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚDĚT

Jana

14.10.2016 12:31

kombucha

Ahoj, mohu poprosit, zda nemá někdo kombuchu? Sháním pro kamarádku. Děkuji

ODPOVĚDĚT

milan

30.10.2016 21:05

Re: kombucha

Ahoj , mám ji přebytek . Jižní čechy Vimpersko

ODPOVĚDĚT

Draha

14.05.2017 20:16

Re: Re: kombucha

Dobrý den, můžete mi prosím poslat kulturu kombuchy? Pokud ano, tak bych poslala adresu + prosím info o ceně.Děkuji.D.

ODPOVĚDĚT

Veronika

14.10.2016 06:04

Shanim houbu - Ostrava

Dobrý den, rada bych se pustila do domácí přípravy nápoje. Hledám někoho, kdo se podělí o houbu. Nejlépe z Ostravy :)

ODPOVĚDĚT

Veronika

14.10.2016 06:03

Shanim houbu - Ostrava

Dobrý den, rada bych se pustila do domácí přípravy nápoje. Hledám někoho, kdo se podělí o houbu. Nejlépe z Ostravy :)

ODPOVĚDĚT

Honcová Věra

22.05.2016 12:15

dotaz

Dobrý den,ráda bych věděla zda nápoj z kombuchy mohou lidé po transplantaci srdce. Děkuji Honcová

ODPOVĚDĚT

Salek-caje

02.06.2016 08:20

Re: dotaz

Dobrý den, Kultury kombuchy, které jsou v nápoji obsažené působí především v trávícím ústrojí. Pokud osoby po transplantaci srdce mohou pít čaj (kombucha je čajový nápoj), tak by nemělo hrozit žádné ohrožení. Jedná se skutečně pouze o čaj, zbytkové stopy cukru (je možné nahradit medem) ocet a kultury příznivě působící na zažívací trakt.

ODPOVĚDĚT

Bláha

27.11.2015 22:08

dotaz

Může se konzumovat čaj s kombuchy a kefír s tibetské houby ve stejnou dobu nebo je nutné dělat mezi nimy prodlevy.To znamená na př.20 dní čaj a potom 20 dní kefír.Děkuji za odpověď.

ODPOVĚDĚT

Salek-caje

11.12.2015 14:02

Re: dotaz

Dobrý den, Žádná kontradikce doposud nebyla popsána a látky v obou zmíněných nápojích se v zásadě nijak neovlivňují. Jediné co může při kombinaci užití nastat je projímavý účinek vzhledem k velkému obsahu živých kultur a kvasinek.

ODPOVĚDĚT

DR.Neduh

17.09.2015 08:49

Kombucha

Děkuji za kombuchu. Jako tip ještě přidávám, že se dá z rozmixovaných rajčat a stejného poměru cukru jako při klasické přípravě kombuchy udělat kombuchový kvašený kečup. Je to kuriozita, nicméně doporučuji na tohle použít starou kulturu. Jinak děkuji za skvělé tipy jak si připravit ochucené ovocné kombucha nápoje do láhví :)

ODPOVĚDĚT

Kombucha

05.07.2015 00:37

Nabízím kombuchu

Zdravím všechny milovníky kombucha nápoje. Nabízím oddělenou kombucha houbu. Jedná se o službu daru, čili zaslání houby jen za cenu poštovného a těsnící krabičky. V případě zájmu mě prosím kontaktujte na tento email: candramangar@gmail.com

ODPOVĚDĚT

candramangar@gmail.com

24.10.2020 22:57

Re: Nabízím kombuchu

13k07

ODPOVĚDĚT

Jaroslav

08.03.2021 12:28

Re: Re: Nabízím kombuchu

Je Vaše nabídka kombuchy stále aktuální?, pokud ano pak mám zájem. Děkuji a přeji krásný den. Jaroslav25Z

ODPOVĚDĚT

Barnypok

01.04.2017 04:10

LXYEdSaCyQypW

ZWfCx3 http://www.LnAJ7K8QSpkiStk3sLL0hQP6MO2wQ8gO.com

ODPOVĚDĚT